13jul2013
Tony Hanoman
Författare
Tony Hanoman
Kategori
Nyhet

Axel Berglind trea i Kadett-SM

I fjol vann Joar Ölund Kadett-SM. Nu har han gått vidare till Junior-SM och pinnen har gått vidare till Staffan Olséns träningsgäng, 5 av dessa killar ställde upp i tävlingen. Efter 7 ronder hade endast Axel Berglind chansen att blanda sig i toppstriden. Tyvärr förlorade han mot Joakim Mörling i rond 8 och chansen till titeln var därmed borta. Axel tog sig samman och vann i sista ronden mot Patrick Liedbeck och slutade på 6½/9. Det visade sig räcka precis till tredje platsen efter särskiljning, bakom vinnaren Martin Jogstad och Mörling . En mycket bra insats. Näst bäste rockadare var Felix Tuomainen på 5½ medan Leo Odell Johansson tog 5 poäng.

Minior-SM spelades också klart idag. Bäste rockadare var Lina Cao-Zhang som slutade på 5½ poäng. Trots en förlust i sista ronden presterade hon långt över sin rating och har all anledning att vara nöjd. Martin Hede, Oscar Tansbo och Leo Crevatin Hedström tog alla 4½ poäng. Segraren var Lisa Fredholm från Stockholms SS, en trevlig överraskning.

Knatte-SM kördes för första gången i år och vår enda representant verkade tröttna efter en bra start. Han slutade på 6½/12 men kan trösta sig med att han var den ende att slå segraren, Hampus Sörensen. Vi kan också notera att trean Alexander Isaksson spelar också för Rockaden men är huvudregistrerad för Enköping.

Egor Norlin ledde Mästarklassen efter 7 ronder men hade en tung avslutning. Först förlorade han mot Mats Welin efter att han hade stått väldigt bra enligt Staffan. I sista ronden fick han möta den högst rankade spelare i startfältet Viktor Forsberg och förlorade igen. Han slutade därmed sjua på 5½ poäng medan Welin och Forsberg tog de två kvalplatserna till Mästar-Elit. Stefan Bryntze vann i sista ronden för att sluta på åttonde plats på samma poäng som Egor. David Bit-Narva fick ihop 4 poäng och hängde därmed kvar i mästarklassen, en prestation långt över förväntan.

I SM-gruppen fortsätter det gå tungt för Michael Wiedenkeller. I rond 6 blev det remi mot Tiger Hillarp Persson efter ett parti som var jämnt hela vägen. Det såg ut att bli samma resultat i dagens parti mot Pia Cramling, men Michael hamnade i en besvärlig bindning och blev sakta nerpressad. Nils Grandelius leder en halva för Lundkamraterna Tikkanen och Smith.

Det ser bäst ut för Rockaden i Junior-SM. Martin Lokander mötte Carl Cederstam-Barsk idag men ingen ville riskera något och det blev en snabbremi. De två delar ledningen på 6/7, med Joar Ölund en poäng bakom. Joar kan avgöra hela tävlingen då han möter Calle i nästa rond. Ett bra parti där kan bädda för Martin.

Theodor Kenneskog tog sin andra vinst i Mästar-Eliten idag. Ett snyggt damoffer ledde ’bara’ till ett bättre slutspel mot Anders Larsson som Theodor vann överraskande lätt. Nu ligger han på 4/7, 1½ poäng bakom den klara ledaren Philip Lindgren.

Alla klasstävlingarna spelades klart idag. Bäst gick det för Johan Arrenius i Klass 3 som avslutade starkt med två vinster och hamnade på 4½ poäng och andra plats. Johan tog också många ratingpoäng. Fredrik Jacobsen tog också 4½ poäng i Veteran Allmän och var obesegrad men spelade för många remier att kämpa om segern som gick till Leif Isaksson.

Nu har weekendgrupperna börjat, jag återkommer till dem i ett senare inlägg. Men det är inte bara schack som spelas på ett Schack-SM. I tisdags spelades en fotbollsmatch mellan rockadens seniorer och juniorer (kadetterna och yngre). Seniorerna kom undan med blotta förskräckelsen och vann med 10-9! Jag gissar att försvarsspel var inte prioriterat… Mer om matchen och SM kan du läsa på Staffan Olséns blogg http://gambiten.blogspot.se/.

Livesändningen kan du följa på http://live.schack.se/sm2013/r8/. För rockadens del blir partierna Lokander-Kassani och Cederstam-Barsk-Ölund i Junior-SM extra intressant…

Diskussion

Inga kommentarer till "Axel Berglind trea i Kadett-SM"

Det finns inga kommentarer, skriv en nedan.

Lämna en kommentar