17mar2013
Tony Hanoman
Författare
Tony Hanoman
Kategori
Nyhet

Besvikelse i Västerås

Innan slutspelet började i Västerås låg vårt första lag i ledningen i Elitserien på samma matchpoäng men 3 partipoäng bättre än tvåan Limhamn. Lund låg trea en matchpoäng efter medan Team viking låg fyra, tre matchpoäng efter. Resultatet i Team Vikings match mot Västerås hade ändrats från 6-2 till 2½-5½ efter att Sveriges Tävlings- och Regelkommité hade bedömt att Team Viking hade felaktigt registrerat David Berczes som svensk. För mer om kontroversen kolla www.schack.se eller www.schacksnack.se, jag tänker inte gå in på det här.

Vi hade inga utländska förstärkningar med oss, så vi visste på förhand att det skulle bli tufft. Första matchen mot Limhamn kändes som nyckelmatchen, vinst mot dem skulle ge oss ett guldläge. På pappret skulle det bli en mycket jämn match, genomsnittsrating för de 2 lagen var nästan identiska. Efter en inledande remi mellen Robert Bator och Stefan Schneider, tog vi första vinsten när Erik Hedman spelade ut Osmani Penalver på sista bordet. Då hade vi dock 2 mycket dåliga ställningar på bord 4 och bord 7. Thomas Engqvist hade gjort en grov miss efter att ha utjämant mot Björn Ahlander medan Theodor Kenneskog hade valt fel plan mot Reynir Helgason. Bägge förlorade snabbt och nu låg vi under med 1½-2½. Men jag var fortfarande optimistisk eftersom Jonas Barkhagen och Michael Wiedenkeller verkade spela ut sina motståndare, Jonny Hector respektive Christian Jepson. Erik Blomqvist hade en oklar ställning mot Stellan Brynell på bord 1, men det var inte helt klart medan Lasse Karlsson hade ett spännande parti mot Linus Johansson som kunde sluta hur som helst. Tyvärr gick allt fel för oss. Varken Jonas och Michael hittade rätt i tidsnöd och deras partier utmynnade i remi. Erik B gjorde en blunder i en ställning där han kanske stod bättre och förlorade medan Lasse blev långsamt utspelad. Förlust med 2½-5½.

Erik Blomqvist i ett kritiskt läge mot Stellan Brynell. Bakom Erik syns Jonas Barkhagen. Foto André Nilsson

Erik Blomqvist i ett kritiskt läge mot Stellan Brynell. Bakom Erik syns Jonas Barkhagen. Foto André Nilsson

Naturligtvis tungt, men vi hade fortfarande chansen. Nu behövde vi vinna lördagens match mot Lund, som hade ett mycket starkt lag med fyra stormästare. Tyvärr fick vi sämsta möjliga start när Lasses mobiltelefon ringde efter bara fyra drag, förlust direkt. Det var bara för de andra att inte tänka mer på det och koncentrera på spelet. Och det verkade gå bra i början. Robert Bator hade visserligen hamnat i en mycket dålig ställning direkt efter spelöppningen. Men annars stod vi bra på de flesta bord. Efter en remi för Wiedenkeller mot Semcesen, utjämande Erik Blomqvist efter en förkrossande vinst mot Hans Tikkanen. Jonas Barkhagen tog remi mot Nils Grandelius på bord 1, då stod det 2-2. I de andra partier verkade Erik Hedman, Thomas Engqvist och Martin Lokander pressa sina motståndare medan Robert kämpade storartat i en dålig ställning mot Kaido Külaots.

Än en gång rann det mesta ut i sanden. Martins intitiativ ledde inte till något och i tidsnöden missade han sista remichansen. Robert kämpade upp sig till utjämning, men en blunder förlorade pjäs. Erik H missade några vinstvägar och hade tur som inte förlorade till slut. Thomas pressade Tiger Hillarp-Persson länge men fick nöja sig med remi. Förlust med 3-5 och guldchansen var borta.

Under tiden hade ett mycket starkt vikinglag (6 stormästare över 2600!) tvålat dit Limhamn med 6½-1½. Nu låg vi fyra och chansen var stor att vi skulle förbli det. Lund ledde före Limhamn men hade Viking kvar att möta. Limhamn skulle möta bottenlaget Umeå och hade det bästa läget.

I sista ronden vann vi klart mot Västerås. Våra juniorer Martin och Theodor tog var sin snabb vinst, och matchvinsten var aldrig i fara. Erik Hedman och Thomas Engqvist tog de andra vinsterna, det blev remi för våra 3 toppspelare Erik B, Jonas och Michael (Erik B och Jonas pressade länge). Lasse förlorade tyvärr igen efter att ha tappat tråden i ett nytt spännande parti. Vinsten stannade därmed med 5½-2½. Jag hade uppmärksamheten riktad också mot guldstriden. Lund behövde ta poäng mot Viking och länge såg det möjlig ut. Men till sist vann Viking med 5-3. Då behövde Limhamn vinna mot Umeå, det blev en oväntat tuff match. Björn Ahlander fick äran att som sista man kvar ta hem den nödvändiga poängen som betydde matchvinst med 4½-3½. Tyvärr betyyde det att vi slutade fyra, vår sämsta placering på mer än 20 år. Samtidigt som vi gratulerar Limhamn till en bragdartat seger måste vi se över vår egen satsning med elitlaget. Självklart vill vi tillbaks till pallen och gärna högst upp…

 

 

 

Diskussion

Inga kommentarer till "Besvikelse i Västerås"

Det finns inga kommentarer, skriv en nedan.

Lämna en kommentar