23nov2014
Tony Hanoman
Författare
Tony Hanoman
Kategori
Nyhet

Bra start i Elitserien

Den svenska schackeliten har samlats på Täby Park Hotel den här helgen. Båda Eliserien och Superettan har sitt startsammandrag samtidigt och 160 av de bästa schackspelare i Sverige (och en del utländska storheter) kämpar hårt i tre matcher. Rockadens första lag spelar i Elitserien som försvarande mästare och andra laget är nykomlingar i Superettan.

I första ronden i Elitserien mötte Rockaden Limhamn. Matchen såg jämn ut -Robert Bator och Erik Hedman stod bättre, Lasse Karlsson och Jonas Barkhagen var under press medan de andra partierna var ganska jämna. Men det mesta gick vår väg. Erik Blomqvists parti mot Christian Jepson såg ut att vara på väg mot remi, men ett par slarviga drag av Jepson ledde till pjäsförlust. Robert Bator och Erik Hedman tog övertygande segrar och Lasse Karlsson lyckades vända sitt parti till vinst. Plötsligt ledde vi med 4-0!

Den polske stormästare gjorde sin match för Rockaden och blev lite pressad av Stellan Brynell men höll remi ganska säkert till slut. Thomas Engqvist spelade säkert remi med svart och Jonas Barkhagen lyckades motstå Stefans Schneiders press och fick remi. Matchens bästa parti spelades kanske av Michael Wiedenkeller som jobbade med en liten fördel och lyckades pressa ner Jonny Hector i ett sluspel. Matchen slutade 6½-1½, ett mycket bra resultat mot ett starkt lag.

Erik Hedman tog två segrar mot Limhamn och Örgryte. Foto Lars OA Hedlund

Erik Hedman tog två segrar mot Limhamn och Örgryte. Foto Lars OA Hedlund

Dagens match spelades mot Örgryte. Än en gång såg det länge oklar ut. Varken Martin Lokander (som ersatte Robert Bator), Erik Hedman eller Thomas Engqvist på de tre sista borden lyckades med sina spelöppningar och de andra partier var ganska jämna. Men som vanligt lyckades de högre ratade spelarna spela ut sina motståndarna sista timmen innan tidskontrollen. Martin, Thomas och Erik lyckades alla vända till vinst. Wiedenkeller och Barkhagen spelade två fascinerande partier med det räckte bara till remi. Bartosz Socko spelade svart mot Örgrytes utländska stormästare Adam Tukhaev och kunde utjämna lätt, partiet slutade också i remi. Lasse Karlsson spelade sakta ut Virolainen i ett fint parti och vann med ett anfall mot kungen.

Sist kvar var Erik Blomqvist. Han vann en bonde mot Anton Frisk Kockum i en tung positionell kamp och pressade för vinst. Anton lyckades skapa motspel och fick in remischackar. Vi vann matchen ändå klart med 6-2. Två andra lag har också börjat med 2 vinster men vi leder med en halv partipoäng före team Viking och 3½ före Lund. I rond 3 möter vi ett starkt lag från Eksjö.

Andra laget kommer att få möta många på pappret starkare lag i Superettan. Det började ändå bra med en överraskande överlägsen seger mot Växjö med 6-2. Men allt som gick vår väg i rond 1 gick emot oss i rond 2 där vi förlorade med 1½-6½ mot Kamraterna från Göteborg. Andra laget ligger nu sexa och möter Limhamns andra lag i rond 3.

Livesändning och resultatrapportering börjar kl 10 imorgon på schack.se.

Diskussion

Inga kommentarer till "Bra start i Elitserien"

Det finns inga kommentarer, skriv en nedan.

Lämna en kommentar