24nov2013
Tony Hanoman
Författare
Tony Hanoman
Kategori
Nyhet

Elitlaget började med tre segrar

Under helgen spelades Elitseriens startsammandrag i Västerås. Eftersom vi inte mötte några av dem starkaste lagen (på pappret) var vår målsättning tre segrar och vi hade samlat ihop ett bra lag. Även om Lasse Karlsson fick hoppa av pga sjukdom hade vi 2 stormästare på plats- vår danske vän Peter Heine Nielsen och nyblivna GM Erik Blomqvist.

I rond 1 mötte vi Farsta som hade förstärkt med 2 utländska spelare – finske IM Tapani Sammalvuo och GM Nebojsa Nikcevic från Montenegro. Lägg till spelare som Lars Degerman, Thomas Ernst och Anders Livner så förstod man att det kunde bli en tuff match. Snart tog vi ändå initiativet i matchen. Peter Heine spelade ut Sammalvuo utan problem och inkasserade första vinsten. Erik Hedman och Theodor Kenneskog spelade både med en isolerad d-bonde som vit men fick inte ut något särskilt och partierna slutade med remi. Emil Hermansson spelade ut Anders Livner sakta men säkert och tog andra vinsten. Under tiden hade Jonas Barkhagen varit hårt pressad av Thomas Ernst men räddade remi med en snygg taktisk finess.

Från vänster till höger- Erik Hedman, Jonas Barkhagen, Erik Blomqvist och Peter Heine Nielsen under första matchen

Från vänster till höger- Erik Hedman, Jonas Barkhagen, Erik Blomqvist och Peter Heine Nielsen under första matchen

Då stod det 3½-1½ till oss. Kvar satt Thomas Engqvist och Robert Bator som hade spelat utmärkt och såg ut att vinna. Tyvärr tappade bägge tråden i första tidsnöden och fick nöja sig med remi. En besvikelse men det gav oss 4½ poäng som räckte till vinst. Under tiden utkämpade Erik Blomqvist och Nebojsa Nikcevic en intensiv batlj. Fördelen verkade svänga fram och tillbaka mellan spelarna men till sist var det Erik som drog det längsta strået efter mer än 80 drag och 5 timmar. Bra kämpat och matchvinst med 5½-2½.

I andra ronden mötte vi Burgsvik Alva som vi hade stora problem med ifjol. Det började trots det väldigt lovande. Thomas och Robert verkade ha ångan uppe och körde över sina motståndare. Emil Hermansson råkade ut för ett farligt anfall mot Bugsviks bästa spelare, danske IM Jens Ove Fries Nielsen och dök under. Det balanserades av att Peter lyckades lura Bugsviks andra dansk Niels Jörgen Fries Nielsen i ett damslutspel som såg remiaktigt ut och vann snabbt. Erik Blomqvist utmanövrade sin motståndare ganska enkelt och vi ledde med 4-1.

Jonas såg ut att ha en stor fördel men hans motståndare hittade en taktik som gav honom remischackar. Det gav oss den nödvändiga halvpoängen för matchvinsten. Och tur var väl det för de återstående partierna var inte uppmuntrande. Theodor såg ut att ha en bra ställning men satsade allt på ett anfall på kungsflygeln som aldrig slog igenom. Hans ställning försämrades drag för drag och han fick snabbt ge upp. Erik Hedman hade väldigt länge en jämn ställning men ett par fatala misstag i tidsnöden gjorde partiet ohållbart. En oväntat knapp seger med 4½-3½, Burgsvik hade skakat om oss ännu en gång.

I rond 3 väntade Örgryte och den här gången blev det ingen diskussion. Emil Hermansson tog den första vinsten med ett avgörande anfall mot motståndarens kung. Mladen Gajic gick in i en skarp teorivariant mot Peter. Inte det smartaste, han var snabbt förlorad. Theodor stod något bättre när hans motståndare plötsligt tappade en pjäs. Erik Blomqvist satte press mot Anton Frisk Kockum och tog ett par bönder. Motståndaren försökte med några desperata offer men när schackarna tog slut var det dags att ge upp. Femte vinsten tog Thomas Engqvist efter övertygande slutspelsteknik. Därmed ledde vi med 5-0!

Erik B och Jonas spelade på bord 1 och 2 mot Örgryte

Erik B och Jonas spelade på bord 1 och 2 mot Örgryte

Robert tog en offrad bonde och blev pressad av Ari Ziegler. Robert kämpade sig kvar och till slut vann en pjäs. Jonas å andra sidan hade tufft med svart mot Örgrytes stjärnspelare, den ukrainska GM Adam Tukhaev. Ett par gånger verkade han nära utjämning men till slut dök han under. Sist kvar var Erik Hedman som hade stor fördel redan efter spelöppningen. Han hade svårt att avgöra men till slut gav motstådaren upp efter 66 drag. Matchen slutade 7-1.

Därmed delar Rockaden ledningen med Eksjö på 6 matchpoäng och 17 partipoäng. Eksjö förstärkt av Pontus Carlsson verkar vara en kandidat till seriesegern i år och slog Team Viking i andra ronden med 4½-3½. Lund och Limhamn har också tappat poäng efter oavgjorda matcher mot Västerås och Burgsvik. Elitserien verkar vara ovanligt svårtippad i år, det blir spännande att följa. Alla resultat finns på http://www.schack.se/?page_id=58.

 

Diskussion

Inga kommentarer till "Elitlaget började med tre segrar"

Det finns inga kommentarer, skriv en nedan.

Lämna en kommentar