17jul2013
Tony Hanoman
Författare
Tony Hanoman
Kategori
Nyhet

Erik Blomqvist stormästare!

Sedan Erik Blomqvist tog sin andra stormästarinteckning i Politiken Cup 2011 har han jagat den tredje och sista normen. Han har varit nära ett antal gånger (senast i Rilton Cup) men har alltid stupat på mållinjen. Nu spelade han en tävling i Ungern (First Saturday GM) lite i skuggan av SM. Tävlingen var av ett ovanligt upplägg (i alla fall utanför världseliten), en dubbelrondig bergertävling med 6 spelare utav vilka 3 var GM, 2 IM (inklusive Erik) och en WGM.

Erik inför ett parti (tidigare tillfälle) Foto Lars Hedlund

Erik inför ett parti (tidigare tillfälle)
Foto Lars Hedlund

Erik inkasserade sitt första och enda förlust i rond 4, efter det tog han 5 poäng på de sista 6 ronderna. Han slutade på 7½/10 och vann tävlingen klart, en poäng före stormästarna Gonda och Savchenko. Framförallt hade han en prestationsrating av 2612, 2600 krävs för en stormästarnorm. Till råga på allt tjänade han tillräckligt många ratingpoäng att ta sin rating förbi 2500 vilket var det sista kravet för en stormästartitel.

Erik blir nu Sveriges 19:e stormästare genom tiderna (Daniel Semcesen blir förmodligen den 20:e, han har 3 normer, behöver bara höja sin rating). Erik har visat under de senaste åren att han är ett av Sveriges allra bästa spelare när spelet stämmer. Nu har han äntligen den titel som matchar hans spelstyrka. Vi kan hoppas att det ger honom motivationen att utvecklas ytterligare. Just nu vill jag(och säkert alla andra rockadare) bara önska – Stort Grattis Erik!

Resultat från tävlingen kan man se på http://www.chess-results.com/tnr105818.aspx?art=1&lan=6&fed=SWE&flag=30&wi=821, ett av partierna därifrån kommenteras på http://larsgrahn.blogspot.se/.

Diskussion

4 kommentarer till "Erik Blomqvist stormästare!"

 • Hans skriver:

  Jag glömde skriva att om bara tre svenska ”stormästare” avlidit sen begynnelsen så kan ju titeln vara välgörande för ren överlevnad. Inte att förakta i så fall.
  Själv anser jag mig vara stor mästare (mellanrummet är av betydande vikt) -ibland.
  Det räcker för mig, jag behöver ingen ständig statustitel på pannan.

 • Jonas Sandbom Jonas Sandbom skriver:

  Stort grattis Erik!

 • Håkan Jalling skriver:

  Stort grattis Erik!!
  En liten korrigering dock. Erik blir Sveriges 22:a stormästare genom tiderna. Däremot den 19:e nu levande …

  • Hans skriver:

   Varför behövs dessa titlar inom schack men inte inom sporter i övrigt?
   Räcker det inte med nations, europa, världs -mästare?
   Något slags statusbehov?
   Låt ett spel vara ett spel för avkopplingens skull, inte för statusbehoven.

Lämna en kommentar