04jan2015
Tony Hanoman
Författare
Tony Hanoman
Kategori
Nyhet

Hammer i delad ledning inför sista ronden

Det kommer att bli en spännande avslutning i Rilton Cup imorgon med två rockadare inblandad i den absoluta toppstriden. Jon Ludvig Hammer delar ledningen med Tiger Hillarp Persson på 6½ poäng. Jon Ludvig har tagit sig dit med två övertygande vinster i rond 7-8 med vit mot Hans Tikkanen och Nils Grandelius. Idag offrade Grandelius två bönder mot honom för vad som såg ut som bra kompensation men Jon Ludvig lyckades slingra sig ur greppet och vinna klart till slut. Nu har han chansen att försvara fjolårssegern, imorgon spelar han svart mot GM Goganov från Ryssland.

Tiger möter en annan rockadare, Erik Blomqvist, i sista ronden. Erik har tagit 5 segrar i rad efter en dålig start (1/3). I rond 7 hade han tur mot Ralf Åkesson. Erik gjorde ett osunt offer men Ralf i tidsnöd tog pjäsen på fel sätt och hamnade i en mattfälla. Erik spelade mycket bra med svart mot GM Shimanov idag men det borde bara ha räckt till remi. Shimanov undvek att ta ut remischackar och lyckades inte hålla balansen i ett komplicerat slutspel. Nu ligger Erik delad trea med tre andra spelare på 6 poäng.

Erik Blomqvist under sitt parti mot Ralf Åkesson. Foto Lars OA Hedlund

Erik Blomqvist under sitt parti mot Ralf Åkesson. Foto Lars OA Hedlund

Ett glädjeämne till var Martin Lokanders remi mot IM Hagen från Danmark. Martin blev pressad men försvarade sig kallt. Nu har han 5 poäng och det räcker till hans första IM-norm oavsett resultat i sista ronden. Erik Hedman har 4½ poäng och kanske har chansen till IM-norm också om han vinner sitt sista parti.

Juniorerna har över huvud taget gått väldigt bra. Egor Norlin vann igen idag och har smått fantastiska 4 poäng. Joar Ölund och Axel Berglind har 3½ poäng, ungefär som väntat för Joars del men långt över förväntan för Axel. David Bit-Narva har 2½ poäng, också något över förväntan.

I Rilton Elo går det inte lika bra. Två rockadare (Felix Tuomainen och Mikael Stålkrantz) hade 5 poäng inför dagens rond men bägge förlorade tyvärr. Zoran Todorovic är nu bästa rockadare med 5½ poäng men han är långt efter ledaren, norrmannen Magnus Eriksen på 7½ poäng. Felix och Mikael har som sagt 5 poäng, Anton Darnell och Fargalla Mayrany har 4½, och Alexis Duenas och Hampus Sörensen 4. Som jag har nämnt tidigare har framförallt Hampus presterat långt över förväntan.

I Rilton 1800 har vår enda representant Gustav Halvarsson blivit sjuk och hoppat av tävlingen. I Rilton 1600 har Philip Sandberg och Alexander Isaksson 4/6, och Alva Sörensen 3½. Jämfört med sin rating har Alva liksom sin bror Hampus överträffat sig själv.

Alexander Isaksson funderar. Foto Lars OA Hedlund

Alexander Isaksson funderar. Foto Lars OA Hedlund

Riltontävlingarna börjar kl. 12 imorgon , följ gärna livesändningen och resultatrapportering på schack.se.

Diskussion

Inga kommentarer till "Hammer i delad ledning inför sista ronden"

Det finns inga kommentarer, skriv en nedan.

Lämna en kommentar