26jun2015
Tony Hanoman
Författare
Tony Hanoman
Kategori
Nyhet

Hammer slog Carlsen

Jon Ludvig Hammer är en norsk GM som har vunnit Rilton Cup två år i rad, ligger på 60:e plats på Fides ratinglista (betydligt högre än bästa svensk) och icke att förglömma har spelat för Rockaden i Elitserien de två senaste säsongerna (tagit 4½/5). Men han har hamnat i skuggan av en annan norrman också född i 1990, en viss Magnus Carlsen. De två är tydligen vänner och Jon Ludvig var sekundant till Magnus under senaste VM-matchen mot Anand. Det var därmed säkert en speciell känsla för Jon Ludvig när han fick spela mot Magnus i sista ronden av Norway Chess igår.

Det har varit en dramatisk tävling för bägge två. Carlsen lyckades förlora på tid i en vinstställning mot Topalov i första ronden. Efter fyra ronder hade han bara en halv poäng. Han kom igång lite efter det och tog 3 poäng på de fyra följande ronder. Hammer å andra sidan hade haft många lovande ställningar som han misslyckades med att utnyttja och låg sist med 2 poäng.

I partiet spelade Carlsen lite våghalsigt med de svarta pjäserna och Hammer fick en klar fördel efter spelöppningen. Efter ytterligare misstag av Carlsen kunde Hammer avgöra med ett mattangrepp. Inget felfritt parti men säkert ett stort ögonblick för Jon Ludvig. Han slutade ändå på en delad sista plats men presterade i nivå med sin rating medan Magnus gjorde sin sämsta tävling på många år.

En glad Jon Ludvig Hammer intervjuas av Yasser Seirawan efter sin vinst.

En glad Jon Ludvig Hammer intervjuas av Yasser Seirawan efter sin vinst.

 

Diskussion

Inga kommentarer till "Hammer slog Carlsen"

Det finns inga kommentarer, skriv en nedan.

Lämna en kommentar