12okt2011
Tony Hanoman
Författare
Tony Hanoman
Kategori
Nyhet

Himmel och helvete i Malmö

Startsammandraget för Elitserien spelades i Malmö den 7-9 oktober. Vi åkte dit med ett bra lag och ganska höga förväntningar. Vi brukar vinna alla matcher i de första ronderna, eftersom de svåraste motståndarna brukar vänta på oss under de sista ronderna i slutsammandraget.

Spelet satte igång på kl. 18 på fredag med en match mot Eksjö. På pappret hade Eksjö ett lag som kunde tänkas störa oss, men våra spelare tog tidigt kontroll över matchen och släppte aldrig greppet. Peter Heine Nielsen avslutade på ett spektakulärt sätt med ett tornoffer följd av ett löparoffer, motståndaren fick ge upp damen för att undvika matt och Peter vann lätt. Jag måste också nämna junioren Jonatan Berggren, som gjorde debut i elitlaget med en vinst.  Trots en skakig spelöppning kämpade han sig tillbaks i partiet och vann säkert till slut. Slutresultat blev 7-1 till oss efter 6 vinster och 2 remier.

På lördagen mötte vi Limhamn. Med spelarna som Hector och Brynell är det ett lag som ska respekteras, men under de senaste åren har vi haft lätt mot dem. Men det blev snabbt klart att den här matchen skulle vara annorlunda, det blev hårt kamp i vartenda parti. Remi efter remi droppade in, var skulle en vinst komma ifrån? Lasse Karlsson och Robert Bator stod bra, och Thomas Engqvist kanske också hade sina chanser men alla möjliga vinster rann på något sätt ut i sanden. När Jacob inte lyckades försvara ett svårt tornslutspel såg det mörkt ut. Robert var sista man kvar och försökte förgäves vinna ett tornslutspel med bonde mer. Matchen slutade 3½-4½, 7 remier och en förlust. En mycket tung förlust.

Att behöva följa upp det här med att möta Manhem, ett mycket stabilt lag, kl. 10 på söndag morgon var inte det lättaste men våra spelare tog sig samman och gjorde en stark prestation. Snabba vinster från Robert och Thomas Engqvist gav oss en tidig ledning som vi aldrig släppte. Vi vann till slut med 5½-2½. Siffrorna kunde ha blivit ännu större, men Lasse missade en vinst och Peter för en gångs skull tappade kontroll i en bättre ställning och förlorade. Ändå en bra insats mot ett svårspelat lag.

Lund och Team Viking vann alla sina matcher och delar ledningen, vi ligger trea i nuläget. Bästa poängplockarna i vårt lag blev Michael Wiedenkeller och Robert Bator som bägge tog 2½/3.

Om vi bortser från själva spelet, fanns det en del att anmärka på under helgens arrangemang. Vissa lag, Rockaden inkluderat, blev inbokat på ett hotell ganska långt från spellokalen jämfört med de andra lag som bodde väldigt nära. Inte helt rättvist tyckte jag. Under första spelkvällen var det stora problem med klockorna. Tilltaget med att ha färre domarna än vanligt ledde till resultatet att matchlistorna var sällan klara en kvart innan matchstart då de skulle vara det. Om de här problemen ska skyllas på arrangörerna eller Sveriges Schackförbunds spariver låter jag vara osagt. Jag hoppas bara att det blir bättre under slutsammandraget i Västerås.

Diskussion

Inga kommentarer till "Himmel och helvete i Malmö"

Det finns inga kommentarer, skriv en nedan.

Lämna en kommentar