07apr2013
Tony Hanoman
Författare
Tony Hanoman
Kategori
Nyhet

Kandidattävling med rockadeninslag

För en vecka sedan spelades klart den stora kandidattävlingen i London som skulle bestämma en utmanare till Vishy Anand, nuvarande världsmästaren. Magnus Carlsen och Vladimir Kramnik delade segern på 8½ poäng men Carlsen fick den åtravärda chansen av en titelmatch mot Anand efter första särskiljningen med antal vinster (5 mot Kramniks 4).

Märkbart är efterspelet från tävlingen. Den har hyllats som den viktigaste och mest spännande schacktävling i modern tid. Många anledningar till hyllningar är uppenbara – den hårda kampen i de flesta partierna, det relativt höga antal vunna partier och den stora spännningen under de sista ronderna då först Carlen sedan Kramnik, sedan Carlsen igen ledde tävlingen. Partierna var inga mästerverk- många misstag gjordes och till och med Carlsen visade sig vara nervös i turneringens slutskede.

För att vara klubbpatriotisk var den glädjande att några rockadenspelare hade roller att spela i den här stora tävlingen. Uppenbar är den roll som Vassily Ivanchuk spelade. I början var det många som ifragasatte hans plats i tävlingen efter en rad tidförluster (för att vara rättvis så hände det oftast i klara förlustställningar). Sedan spelade han ut den då ledande Carlsen i ett slutspel i rond 12 för att göra tävlingen maximalt spännande igen. Det var Carlsens första förlust på nästan 40 partier. I sista ronden mötte han Kramnik och kunde vinna efter övertygande spel- och därmed säkrade han Carlsens avancemang. Ivanchuk hyllades efter tävlingen för sitt spel i dessa partier.

Vassily Ivanchuk

Vassily Ivanchuk

Peter Heine Nielsen spelade också en stor roll bakom scenen som sekundant till Magnus Carlsen. Han har tidigare hjälpt Vishy Anand att försvara sin VM-titel, nu hjälpte han Carlsen att bli utmanaren till Anand. Peter Heine har onekligen lyckats stort i rollen som sekundant. Han hade lovat att inte hjälpa någon av kombattanterna i den uppkommande matchen mellan Anand och Carlsen med tanke på hans band till bägge två. Få se om någon annan världsstjärna snappar upp honom…

En rockadare till var på plats under matchen. När den sista ronden var som mest spännande hoppade Victoria Cmilyte in som kommentator på tävlingens officiella  hemsida. Hon skötte sig utmärkt framför vad som ryktats vara ett av de största (kanske det största) åskådarantal för en livesändning av en schacktävling i historien. Det ni…

Diskussion

Inga kommentarer till "Kandidattävling med rockadeninslag"

Det finns inga kommentarer, skriv en nedan.

Lämna en kommentar