03feb2013
Tony Hanoman
Författare
Tony Hanoman
Kategori
Nyhet

Ny seger mot Umeå

Det finns alltid risk för en baksmälla efter en stor framgång. Efter den oväntade segern mot Team Viking igår verkade våra spelare dock berömsvart fokuserade idag, så jag var aldrig orolig för utgången. Laget var detsamma som igår, förutom att Theodor Kenneskog var utbytt mot en annan junior och debutant i elitlaget, Joar Ölund. Rockaden Umeå var ratingmässigt underlägsna men hade många erfarna spelare i laget med den farlige Erik Malmstig som högst rankade.

Matchen började med en fallseger för Joar på sista bord. Hans motståndare missade en ganska enkel taktik och fick ge upp efter bara 14 drag. Efter det kändes det ganska säkert eftersom våra spelare tog kontroll på de flesta bord. De två undantagen var på bord 1, där Joans Barkhagen hade visserligen vunnit en bonde mot Erik Malmstig, men Malmstig hade en farlig initiativ. Ännu skakigare såg det ut för Peter Heine Nielsen som mötte Victor Forsberg (som hade nästan 400 ratingpoäng mindre) på bord 3. I ett knivskarpt drakparti var Viktors anfall till synes mycket farligare än Peters. Men jag återkommer till dessa partier…

På de andra borden spelade våra spelare ut sina motståndare ganska klart. Thomas Engqvist var först att vinna efter att ha utmanövrat Rickard Engman på damflygeln och plockat bonde efter bonde. Robert Bator vann på ett liknande sätt efter ett genombrott på c-linjen mot Ulf Hammar som ledde till vinst av material. Lasse Karlsson spelade en kungsindisk uppställning där en tematisk bondeoffer på f4 frigjorde e5 för sina pjäser, som snabbt dominerade hela brädet. Lasse fick tillbaka bonden med ränta, och motståndaren Henrik Isaksson gav upp när han fick tid att tänka efter tidskontrollen. Erik Blomqvist vann tidigt en bonde mot Jörgen Eriksson på andra bord. Ett fyrtornslutspel uppstod, och efter att Erik hade spelat till sig en bonde till var utgången aldrig i tvivel, även om vinstföringen tog lång tid. Matchvinsten var därmed säkrad.

Erik Hedman verkade också vara på väg mot vinst mot David Nygren. Han ledde med ett par bönder när han gjorde ett fatalt misstag strax innan tidskontrollen och förlorade en pjäs. Som tur var kunde Erik ändå klara remi, men det var en klar besvikelse.

Vad hände med Peters parti då? Med Viktor Forsberg på väg att bryta genom på kungsflygeln tog Peter ett praktiskt beslut att offra ett torn för att exponera motståndarens kung. Det visade sig vara smart, för Viktor missade ett par vinstvägar i nästa drag och plötsligt var hans kung ute på vift. Peter hade minst remischackar och med Viktor i kraftig tidsnöd gick han snabbt fel. Men Peter hade ont om tid också och han missade den klaraste vinstvägen. Han vann motståndarens dam, men fick backa med sin egen dam till c8 för att stoppa en farlig fribonde på c7 som backades upp av ett torn på c-linjen. I det läget var vi åskadare pessimistiska om Peters chanser, men en koll efteråt visade att Peter hade stor fördel även då. Viktor hittade inte de bästa dragen, och Peters egna fribönder avgjorde nästan på egen hand. Ett mycket dramatiskt och spännande parti där båda spelarna förtjänar beröm.

Nästan lika spännande var Jonas parti mot Erik Malmstig. Erik fick upp ett mycket farligt anfall strax innan tidskontrollen. Med bägge spelarna i tidsnöd kunde Erik inte hitta en vinst, och Jonas kunde avveckla till ett tornslutspel med bonde mer. Det såg ut som en klar vinst men Jonas valde fel plan (som en koll med Fritz efteråt visade) och Erik kunde komma undan med remi. Också ett mycket dramatiskt parti.

Vi vann därmed matchen med 7-1, ett resultat vi måste vara nöjd med. De andra ledarlagen i Elitserien (Viking, Limhamn och Lund) vann också sina matcher. I morgon möter vi Bugsvik Alva och leder Elitserien i händelse av vinst.

 

Diskussion

3 kommentarer till "Ny seger mot Umeå"

  • Håkan Winfridsson skriver:

    Helt rätt Tony!

  • Tony Hanoman Tony Hanoman skriver:

    Helt rätt, Håkan det hade jag missat. Vi förblir enda laget utan poängtapp och kan då gå förbi först med vinst mot Eksjö.

  • Håkan Winfridsson skriver:

    Om Limhamn vinner sin match kommer de att vara serieledare även efter söndagens matcher, dock har ni en match mindre spelad men det har ni ju haft sedan rond 1.

Lämna en kommentar