05dec2022
Tony Hanoman
Författare
Tony Hanoman
Kategori
Nyhet

SK Rockaden firade 100 år

Fredagen den andra september var det dags för en länge emotsedd och förväntad tillställning – Rockadens 100-års fest! Visserligen grundades Schackklubben Rockaden i januari 1921 men en viss pandemi ledde till att festen skjöts upp ett antal gånger, så det var väldigt tillfredställande när det äntligen ägde rum.

Festen hölls i Kristinehovs Malmgård vid Högalidsparken på Södermalm, väldigt passande eftersom Rockaden bildades bara några hundra meter därifrån. Sextio gäster var inbjudna och 57 av dem kunde vara med. Bland de inbjudna var Håkan Jalling, ordförande i Sveriges Schackförbund, Joel Sjöstrand, ordförande i Stockholms Schackförbund och ordföranden i många andra klubbar runt om i Stockholm och Sverige – våra vänner och rivaler!

Självklart var alla våra styrelsemedlemmar, de flesta av våra hedersledamöter och långvariga medlemmar också på plats. Det var verkligen en festlig kväll, båda högtidlig och avslappnad när folk umgicks och skrattade utan ett schackbräde i sikte. Efter en god middag (cognacsdoftande hummersoppa, cajunkryddad oxfilé, portvinsstuvade champinjoner, smörslungad potatis och vaniljglass med bärsås) med noga utvalda viner till varje rätt var det dags för talen.

Janne Wikander var toastmaster och han introducerade bland andra Håkan Jalling, Joel Sjöstrand, Tom Wedberg och Lars OA Hedlund från Wasa SK, Stefan Lindh från Stockholms SS, Mikael Näslund från Kristallens SK och André Nilsson från Västerås SK. Det är svårt här att återge alla spirituella vändningar och tankeväckande poänger men ett återkommande tema var beundran för Rockadens framgångar och organisation och från rivaliserande klubbar en önskan att en dag matcha oss och till och med gå förbi. Lycka till säger jag! Alla tog mig sig gåvor som presenterades till klubben, till exempel tavlor, ett graverat schackbräde bland mycket annat.

Från Rockaden talade bland andra Lennart Örnmarker, Inger Wikander, Gunilla Blomqvist, Thomas Ehrnström, Robert Bator och Edvin och Saida Trost (som berättade om sitt arbete med flyktingar från Ukraina). Jonas Sandbom ledde en frågesport. Jan och Inger Wikander överraskade glatt med att tillkännage en egen generös donation till klubben för att tillsätta en ungdomsstipendiefond, Tanken är att ett stipendium ska delas ut vid varje årsmöte i tio år framöver.

Efter talen var det dags för lite friare umgänge medan vi bjöds på musikunderhållning från Ola Deilert och Andreas Larsson. De som var sugna kunde också prova på ett veritabelt smörgåsbord av olika sorters avec och chokladpraliner. När jag gick strax innan midnatt var det fortfarande en hel del gäster som var kvar och firade. Vad som hände sedan förtäljer inte den här artikeln….

Vi måste särskilt tacka festkommittén som jobbade länge och hårt att skapa en oförglömlig kväll. Kommittén bestod av Lennart och Gunilla Örnmarker, Jan och Inger Wikander, Thomas Ehrnström, Andreas Ohlsson, Jonas Sandbom och Lennart Berglind. Ni gjorde ett fantastiskt jobb.

Lars OA Hedlund tog många bilder som kan ses i Bildarkivet

Diskussion

Inga kommentarer till "SK Rockaden firade 100 år"

Det finns inga kommentarer, skriv en nedan.

Lämna en kommentar