15jul2013
Tony Hanoman
Författare
Tony Hanoman
Kategori
Nyhet

Så nära…

Det blev inget lyckligt slut för Martin Lokander. Han gjorde sin plikt i sista ronden med en övertygande vinst mot Rasmus Arvidsson och fick sedan vänta in resultatet från Sam Kassani- Carl Cederstam-Barsk. Partiet var länge ganska låst med remi som troligt reultat som skulle ha betytt Junior-SM titeln till Martin. Tyvärr gjorde Sam ett ödesdigert vinstförsök där han offrade en bonde och sedan kvalité. Calle försvarade sig lätt och bytte av till ett vunnet slutspel. Det betydde att tävlingen skulle avgöras av ett snabbschackssärspel. I första partiet gjorde Martin ett obegripligt missatg och förlorade pjäs i en oklar ställning. I andra partiet spelade Calle på säkerhet och Martin lyckades aldrig rubba balansen.

Bittert för Martin som gjorde en fantastisk tävling. Det händer nog inte så ofta att man inte vinner en SM-grupp där man har tagit 8/9! Vi måste hylla Calle Cederstam-Barsk som gjorde en lika bra tävling och hade de bästa nerverna när det hela avgjordes. Joar Ölund spelade remi i sista ronden och slutade femma på 5½ poäng.

I SM blev det en lika dramatisk avslutning. Hans Tikkanen gick ikapp Nils Grandelius genom en imponerande vinst mot Bengt Lindberg medan Nils spelade remi mot remikungen Stellan Brynell. Särspel väntade där också och efter 4 partier gick det fortfarande inte att skilja dem åt. Det hela avgjordes av ett armageddon-parti där Nils fick vit och en minut extra på klockan men var tvungen att vinna. Det såg ut att han var på väg att göra det då han gjorde en taktisk miss och förlorade pjäs. Han fick inga fler chanser då Hans avvecklade till en ställning som var omöjlig att förlora. Tikkanen blev därmed svensk mästare för tredje året i rad men man kan fråga om SM-titlar ska avgöras på det här sättet.

Michael Wiedenkeller avslutade starkt och följde upp vinsten mot Pontus Carlsson igår med ett nytt övertygande slutspel mot Jonny Hector. Han slutade sexa på 4½ poäng och presterade över sin rating.

Theodor Kenneskog avgjorde Mästar-Eliten genom att slå ledaren Philip Lindgren i sista ronden. Philip spelade svagt och fick sträcka vapen efter bara 24 drag. Tommy Andersson vann nästan lika lätt mot Anton Frisk Kockum och gick förbi. Theodor slutade fyra med 5½ poäng och gjorde återigen en mycket stabil tävling.

Två andra tävlingar som spelades klart idag var Minior- och Knatte-Weekend. I miniortävlingen slutade Alexander Bogghed sexa med 6/11. I knattetävlingen hade vi en segerklandidat i Philip Sandberg som delade ledningen efter 9 ronder med 8 poäng. Tyvärr förlorade han de 2 sista partierna och missade pallen, slutade fyra. En besvikelse men Philip har framtiden för sig och titlarna kommer…

Oflytet fortsatte i Weekendtävlingarna. Thomas Axelsson slutade som delad etta i grupp 7 med 4/5 men förlorade särkiljningen med en halv poäng, slutade därmed tvåa. Jouni Tuomainen tog 3/5 i grupp 12 och slutade femma. Ingen annan rockadare tog mer än 50 procent- med ett undantag.

Jo, för i lägsta weekendgruppen slutade Leo Hedström Crevatin på 3½/5 med två andra spelare. För en gångs skull var särskiljningen på vår sida och Leo blev etta. Han blev därmed den enda rockadare i hela SM att vinna sin grupp. Det förtjänar en eloge- Grattis Leo!

Alla resultat kan lusläsas på http://www.chess-results.com/tnr105566.aspx?art=0&lan=6&fed=SWE&wi=821.

 

Diskussion

En kommentar till "Så nära…"

Lämna en kommentar