01dec2013
Tony Hanoman
Författare
Tony Hanoman
Kategori
Nyhet, Resultat, Tävlingar

Sensationell seger i Juniorallsvenskan

Under helgen var det dags för Juniorallsvenskan i Malmö. Limhamn har vunnit tävlingen de 2 senaste åren och på hemmaplan var de favoriter. Två saker hände innan tävlingen kom igång. Först blev vi erbjuden möjligheten att ställa upp med andralaget i Division 1 som ersättare för Sollentuna som hoppade av. Vi tackade ja till det. Sedan ett par dagar innan tävlingen blev 2 spelare i förstalaget (Joar Ölund och Egor Norlin) tvungna att hoppa av. Då kändes det väldigt avlägset att vi skulle kunna utmana Limhamn.

I första ronden mötte de 2 Rockadenlagen varandra. Ett annat resultat av avhoppen var att vi bara hade 6 spelare på plats under första ronden på fredag kväll. Förstalaget vann därmed 2 matcher på w.o. och Theodor Kenneskog och Martin Lokander gjorde processen kort med Sam Yazdankhah respektive Gustav Halvarsson. Rockaden vann som väntat med 4-0 och tog ledningen eftersom Limhamn slog sitt andralag med ’bara’ 3½-½. I tredje matchen spelade Växjö och Manhem 2-2.

I rond 2 mötte Rockaden Växjö som hade ett starkt lag på plats. Theodor spelade remi mot Växjös stjärnspelare Tom Rydström medan Axel Berglind vann snabbt på bord 4. Davi Bit-Narva blev sakta utspelad av Angelina Fransson. Det blev Martin som fick äran att säkra segern genom en övertygande vinst mot Mattis Olofsson-Dolk. Seger med 2½-1½ och fortsatt ledning eftersom Limhamn vann med samma knappa siffror mot Manhem. Vårt andralag förlorade mot Limhamns andralag med ½-3½, Felix Tuomainen som hade åkt ner på fredag natt tog en meriterande remi mot Joakim Mörling.

Felix och Sam (på vänstersidan) spelade i andralaget

Felix och Sam (på vänstersidan) spelade i andralaget

I rond 3 var det dags för den stora bataljen mot Limhamn. Theodor spelade remi mot Linus Johansson medan det var full kamp på de andra borden. Axel hamnade i probelm direkt i spelöppningen och förlorade. Två partier fortsatte länge- David hade spelat till sig ett vunnet damslutspel medan Martin var pressad av Philip Lindgren men verkade ha remi inom räckhåll. David lyckades slutföra vinsten men Martin kunde inte försvara sig sig i längden och vi förlorade matchen med 1½-2½. Tungt och tävlingen verkade avgjord. Nu hade vi i alla fall fullt lag i andralaget, Ludwig Klingberg hade anslutit på eftermiddagen. De tog en halv poäng mot Växjö (Felix Tuomainen överraskade positivt än en gång genom att spela remi mot Tom Rydström) medan Manhem fick 2-2 mot Limhamn 2.

Tidigt på söndag morgon var det dags för rond 4. Våra killar verkade inte nerslagna och tog snabbt kontroll över matchen. Alla partier tog tid men det var ingen tvekan var poängen skulle hamna och Theodor, Martin, David och Axel alla vann för en 4-0 vinst. Och oväntade saker hände i Limhamns match mot Växjö. Mattis Olofsson-Dolk tog en fallseger mot Philip Lindgren medan Linus Johansson fick bara remi mot Tom Rydström. På de 2 sista borden var det snarast Växjö som låg närmast seger. Båda partier slutade oavgjort och Växjö hade vunnit med 2½-1½. Vi hade återtagit ledningen med två partipoäng! Andralaget förlorade än en gång med ½-3½, Felix Tuomainen var nära att slå Harald Berggren-Torell.

I sista ronden mötte vi Manhem. En seger med 2½-1½ skulle räcka att återerövra titeln oavsett hur det gick för Limhamn mot vårt andralag. Matchen började bra. Visserligen fick Theodor ingen fördel med vit mot Berggren-Torell och partiet slutade snabbt i remi. Men vi verkade stå bättre på alla andra bord, särskilt David hade stor fördel. Det här skulle tyvärr bli en match som ger lagledare gråa hår. Axel tappade tråden i en bättre ställning och plötsligt låg en bonde under i ett besvärligt tornslutspel. David hade vinsten klar men hade för bråttom med sin fribonde. Han vann visserligen en pjäs men motståndaren fick 2 fribönder som blev alltmer hotfulla. Under tiden försökte Martin pressa Jessica Bengtsson i en något bättre ställning. Limhamn hade slagit Rockaden 2 med 4-0 (Felix kämpade emot länge och Gustav hade faktiskt vinst innan han gjorde en fatal missbedömning) så vi behövde 2½ poäng.

David förlorade till slut men Axel gjorde en mirakulös vändning i sitt parti och fick fram en avancerad fribonde som var snabbare än alla andra. Han vann och när Jessica gick i en fälla och förlorade pjäs var det avgjort. Martin gjorde inget misstag och slutförde vinsten. Partiet, matchen och mästerskapet till Rockaden! Limhamn tvåa, Växjö trea och andralaget sexa.

Svenska mästare- från vänster Axel, Martin och Theodor. David saknas på bilden. Foto Limhamns SK

Svenska mästare- från vänster Axel, Martin och Theodor. David saknas på bilden. Foto Limhamns SK

Stort grattis till Theodor, Martin, David och Axel som gjorde en storartat insats. Våra ledare på plats var Staffan Olsén och Catrin Halvarsson, stort grattis till dem också. Alla sköna resultat kan synas på http://www.schack.se/?cat=30 och partierna är genomspelbara på http://live.schack.se/juniorallsvenskan2013/partiarkiv/.

Diskussion

Inga kommentarer till "Sensationell seger i Juniorallsvenskan"

Det finns inga kommentarer, skriv en nedan.

Lämna en kommentar