28dec2014
Tony Hanoman
Författare
Tony Hanoman
Kategori
Nyhet

Stor dramatik i Rilton Cup

I Rilton Cup finns det inga svaga spelare, man måste ha minst 2200 i rating eller få dispens som lovande junior. Det betydde att det blev en hel del skrällar redan i första rond. Tre stormästare förlorade, en av dem var tyvärr Erik Blomqvist som satte bort sig i en vinstställning. Det kunde ha blivit en ännu större skräll. Den norska stormästare och Rockadenmedlem Jon Ludvig Hammer fick möta vår egen junior Joar Ölund. Joar satsade friskt och hade en del vinstfortsättningar men Jon lyckades rida ut stormen och vinna slutspelet. Partiet är kommenterat på schacksnack.se.

Jon Ludvig Hammer under det dramatiska partiet mot Joar Ölund. Foto Lars O A Hedlund

Jon Ludvig Hammer under det dramatiska partiet mot Joar Ölund. Foto Lars O A Hedlund

Andra rockadenskrällar under första ronden var Egor Norlins vinst mot japanske FM Habu Yoshiharu (som är en av världens bästa Shogispelare) och Axel Berglinds remi mot Martin Percivaldi. Erik Hedman och Martin Lokander vann var sitt parti.
I rond 2 kunde Hammer vinna efter ännu ett långt slutspel men betydligt mindre dramatik och är en av 10 spelarna med full pott. På 1½ poäng hittar vi 3 rockadare- Erik Hedman, som spelade remi mot GM Roiz från Israel, och Egor Norlin och Axel Berglind som fortsätter överraska. Egor spelade remi mot IM Bellia och Axel slog Drazen Dragizevic.
Erik Blomqvist och Joar Ölund revanscherade sig mad var sin vinst i rond 2. Det blev tvärtom för Martin Lokander som fick chansen att spela på en av toppborden mot GM Maxim Turov men en alltför vågad spelöppning satte stopp för hans chanser. Alla har 1 poäng.
David Bit-Narva tog en remi mot Rolf Bergström idag och har en halvpoäng efter 2 ronder.
I Rilton Elo är 2 av de 15 ledarna med full pott rockadare- Zoran Todorovic och mer överraskande Mikael Stålkrantz. Mikael har slagit 2 högre rankade spelarna än så länge. På 1½ poäng hittar vi 5 rockadare till- Felix Tuomainen, Anton Darnell, Alexis Duenas, Fargalla Mayrany och Hampus Sörensen. Sista namnet är en skräll- Hampus är en -04 som är rankad 104:a bland de 106 startande! Ändå har han tagit 1½ mot 2 spelare med cirka 400 ratingpoäng mer än honom. Starkt jobbat!
Rliton Cup och Elo fortsätter kl. 15 imorgon, dessutom börjar Rilton 1800. Följ livesändningen på schack.se.

Diskussion

Inga kommentarer till "Stor dramatik i Rilton Cup"

Det finns inga kommentarer, skriv en nedan.

Lämna en kommentar