02feb2013
Tony Hanoman
Författare
Tony Hanoman
Kategori
Nyhet

Storseger mot Team Viking

Under de senaste åren har vi haft väldigt svårt mot Team Viking. Vi har faktiskt aldrig slagit dem under namnet Team Viking. Vi slog Sollentuna för 4 säsonger sedan, då var många av dagens spelarna med. Säsongen därpå formades storlaget Team Viking. De 2 senaste matcherna har vi faktiskt förlorat med 1-7. Peter Hlawatsch har lyckats att få ihop en välfungerande lagmaskin med många stormästare.

I kvällens match på Hägerstensåsen hade Team Viking 5 stormästare med- svenskarna Evgenij Agrest, Pontus Carlsson och Emanuel Berg förenades med litauern Eduardas Rozentalis och ungraren David Berczes. Synnerligen en stark topp, men Team Viking har faktiskt haft starkare lag under tidigare år och matchen kändes inte omöjlig. Vi hade förstärkt med danske storstjärnan (och nybliven sekundant till Magnus Carlsen) Peter Heine Nielsen.

Båda ordföranden var självklart på plats- Lennart i samspråk med Peter Hlawatsch. Foto Lars O A Hedlund

Båda ordföranden var självklart på plats- Lennart i samspråk med Peter Hlawatsch. Foto Lars O A Hedlund

Matchen såg jämn ut efter ett par timmar. Erik Hedman hade vunnit en bonde mot Bosse Lindberg på bord 7 och Theodor Kenneskog hade en utmärkt ställning mot Jonathan Westerberg på sista bordet. På första bord hade Jonas Barkhagen den svåra uppgiften att spela svart mot Agrest och hade hamnat i svårigheter. Erik Blomqvist stod lite sämre mot Pontus Carlsson på bord 4. Annars såg det jämnt eller oklart ut. Intressant att notera var att en del av Vikingspelarna hade använt väldigt mycket tid. Det skulle spela stor roll för matchutgången.

Första resultat kom på bord 4. Pontus Carlsson hade en farlig initiativ mot Erik Blomqvist men hade väldigt lite tid kvar när ställningen blev som mest komplicerad. Kyligt försvar från Erik. ett misstag från Pontus och plötsligt var första poängen hemma. Nästan samtidigt förlorade Erik Hedman. Han hade länge stått utmärkt men ett par felbeslut hade tillåtit Bosse Lindbergs pjäser att aktiveras och snart var Erik förlorad.

1-1 var ställningen när första tidskontrollen var passerad. Men plötsligt såg det väldigt bra ut för oss. Theodor Kenneskog gjorde debut i elitlaget med den äran, han spelade ut den högrerankade Westerberg och vann ganska enkelt till slut. Peter Heine Nielsen hade en komplicerad batalj med Rozentalis på bord 2 där balansen aldrig rubbades och de tog inte oväntat remi till slut. Vår andra stormästare Lasse Karlsson fick en liten men klar fördel i mittspelet mot Lars Degerman och sakta men säkert förstorade den tills Degermans ställning kollapsade. Nu ledde vi med 3½-1½ och segern var inom räckhåll!

Theodor Kenneskog gjorde en fin debut i Elitserien med en imponerande seger. Foto Larts O A Hedlund

Theodor Kenneskog gjorde en fin debut i Elitserien med en imponerande seger. Foto Lars O A Hedlund

Robert Bator hade en intensiv batalj med David Berczes på bord 3. Berczes hade fördelen på damflygeln men Bator skickligt skapade motspel på kungsflygeln och fick upp ett farligt anfall. Robert hade kanske vinst i något läge men med tanke på matchställningen tillät han Berczes att få in remischackar. Berczes kunde inte avvika och nu stod det 4-2.

Robert visste i detta läge att Thomas Engqvist var på väg mot vinst mot Emanuel Berg. Berg spelade som väntat aggressivt men använde mycket tid i spelöppningen. Thomas försvarade sig kallt och snodde en livsviktig bonde i mittspelet. Thomas lyckades avveckla mot ett vunnet slutspel och trots envist försvar från Emanuel var poängen aldrig i fara. 5-2!

I sista partiet hade Jonas länge stått på förlust mot Agrest. Men Agrest (kanske påverkad av sitt lags nederlag) avvecklade på fel sätt och till sist var han tvingad att ge upp alla vinstförsök. Segersiffror skrevs till 5½-2½.

Jonas Barkhagen (till höger) kämpade länge och till slut framgångsrikt mot Evgenij Agrest. Foto Lars O A Hedlund

Jonas Barkhagen (till höger) kämpade länge och till slut framgångsrikt mot Evgenij Agrest. Foto Lars O A Hedlund

En storartad insats av våra killar. Team Viking hade en 82 poäng högre genomsnittsrating, ändå kunde de bara vinna ett parti. Vi får inte fira för hårt dock, vi har matcher mot Umeå på lördag och Burgsvik Alva på söndag. Lyckas vi vinna dessa matcher då leder vi Elitserien efter helgen som enda laget utan poängtapp. Lycka till grabbar!

 

Diskussion

10 kommentarer till "Storseger mot Team Viking"

 • Tony Hanoman Tony Hanoman skriver:

  Jag kan lova att partiprotkollen kommer att postas idag. Sedan är det upp till Sveriges Schackförbund.

 • Håkan Winfridsson skriver:

  Om protokollen skickas in som de skall så är partierna ute i mitten på veckan men det hänger på att domaren eller lagledaren lägger brevet på lådan och inte som ibland har det liggande i ryggsäcken i en vecka eller två…

 • Tony Hanoman Tony Hanoman skriver:

  Sune, alla partiprotkoll skickas till Sveriges Schackförbund. Där knappas partier in och läggs ut på http://www.schack.se under fliken allsvenskan. Trodde det var allmänt känt. De dyker säkert upp efter några dagar.

  • Sune Larsson skriver:

   Jo det är säkert allmänt känt att protokollen skickas in till SSF osv
   men hela förfarandet är ju segt och tar tid.

   Undrade mest för att det är standard numera att pgn läggs ut åtminstone
   dagen efter rond – tänker på viktiga tävlingar man kollat på

   Men allsvenskan kanske inte tillhör den kategorin?!

   • Tony Hanoman Tony Hanoman skriver:

    Du har helt rätt att det kan kännas segt när det tar några dagar för partier att dyka upp på nätet. Problemet är att det är få klubbar som har resurserna att livesända (som Viking gjorde idag) eller upprätta en PGN-fil med alla partier på kort tid. I Rockaden kommer vi att titta på hur vi kan förbättra oss på det här området.

 • Sune Larsson skriver:

  Tydligen okänt för alla om partierna finns tillgängliga nånstans

  Schacksverige i ett nötskal ?!

 • Sune Larsson skriver:

  Grattis till segern! Finns partierna mot Team Viking att spela genom nånstans?

 • Peter Ö skriver:

  Grattis till förstalaget!

 • Jan Wikander skriver:

  Heja Rockaden!
  Ett kanonresultat!! Det börjar likna fornstora dagar. Hoppas att skärpan finns kvar mot de s k lättare lagen i helgen. Själv är jag domare i Västerås och deras match mot Eksjö, ett Västeråslag som verkar taggat.

 • Johan Granholm skriver:

  Grattis!

Lämna en kommentar