09mar2014
Tony Hanoman
Författare
Tony Hanoman
Kategori
Nyhet

Svenska mästarna igen!

Efter en sista rond med gastkramande spänning är vi svenska mästarna igen. Vi tog hem Elitserietiteln med minsta möjliga marginal i kampen med Lund och Team Viking. Låt oss gå tillbaka till början.

Inför ronden var förutsättningar att vi var tvungen att slå Lund, förmodligen med samma eller fler poäng än Viking tog mot Limhamn. Med tanke på att Lund och Rockaden var väldigt jämna på pappret och Viking var klart bättre än Limhamn som saknade Jonny Hector, måste Viking ha varit guldfavoriter inför ronden.

Matchen började inte bra för oss heller. Erik Blomqvist hamnade snabbt i problem efter spelöppningen och förlorade en bonde mot Hans Tikkanen. Michael Wiedenkellers kung hade fastnat i centrumet och Axel Smith hade en farlig initiativ. De andra partier såg jämna eller oklara ut. Första kritiska ögonblicket kom i Erik Hedmans parti då han offrade pjäs mot Drazen Dragicevic. Rent logiskt skulle partiet ha slutat med remischackar men Drazen ville vinna och spelade vidare. Han förlorade till slut på tid i en förmodligen förlorad ställning. 1-0 till oss! Samtidigt höll Robert Bator lätt remi med svart mot den starke danske GM Sune Berg Hansen. Det började ljusna. Samtidgt märkte vi att Viking hade oväntat svårt mot Limhamn, framför allt låg Limhamn bra till på de 4 sista borden.

Erik Hedman till höger- bakom honom syns Theodor, Thomas och Jonas- alla vann idag! Foto Tony Hanoman

Erik Hedman till höger- bakom honom syns Theodor, Thomas och Jonas- alla vann idag! Foto Tony Hanoman

Lund utjämnade när Smith slog genom Wiedenkellers försvar och vann ganska lätt. Vår replik kom omgående när Jonas Barkhagen spelade ut Sebastian Nilsson från en jämn ställning och avgjorde med en fribonde. 2½-1½!

Under tiden hade Viking tagit ledning mot Lund när Sergej Ivanov lätt besegrade Stellan Brynell. Men Limhamn verkade ha 3 vinstställningar på de 3 sista borden, så det såg bra ut för oss.

Nästa resultat var ett bakslag. Erik försvarade sig segt som vanligt men Tikkanen gjorde inga misstag och förde slutspelet med merbonden till vinst. 2½-2½, men det såg lovande ut i de 3 sista partierna. Theodor Kenneskogs parti mot Ellinor Frisk var länge väldigt jämnt men han hade pressat på och till slut vunnit en bonde. Thomas Engqvist ledde också med en bonde mot den unge norske talangen Kristian Stuvik Holm (som hade spelat remi mot Jonathan Westerberg igår), medan Lasse Karlsson hade initiativet mot Daniel Semcesen.

Från vänster till höger- Lasse, Michael, Jonas och Thomas koncentrerar sig. Foto Tony Hanoman

Från vänster till höger- Lasse, Michael, Jonas och Thomas koncentrerar sig. Foto Tony Hanoman

I Vikingmatchen hade 2 Limhamnspelarna vunnit sina partier medan Chritian Jepson och Philip Lindgren hade lätt hållit remi mot Emanuel Berg respektive Jonathan Westerberg. Därmed ledde Limhamn med 3-2 och hade en bra ställning kvar. Därför räknade vi med att Viking skulle få max 4½ poäng, så 5 poäng var målet för oss (hamnade vi på samma partipoäng skulle Viking vinna särskiljningen). Theodor vann sitt parti som väntat och då frågade Jonas Lasse att ta remi. Lasse kunde ha spelat vidare men ställningen var inte helt klar så han fixade en dragupprepning. 4-3 till oss!

Viking hade under tiden utjämnat när Pia Cramling vann ett spännande parti mot Linus Johansson. Lars Månsson var Limhamnspelaren som vi räknade med skulle klara minst remi med bonde mer. I sina vinstförsök tog han några risker men var aldrig i förlustfara och vann till slut en pjäs. Tyvärr försvann hans sista bonde då så partiet slutade med remi. Nu behövde Thomas bara vinna…

Det var nervöst för alla rockadare som tittade på, men Thomas verkade opåverkad av att hans parti betydde så mycket. Lugnt och metodiskt utökade han sin fördel och snart var det klart. Matchvinst med 5-3 och svenska mästarna! Då gjorde det inget att Agrest lyckades förvandla sin minimala fördel mot Björn Ahlander till en vinst så Viking vann med 4½-3½. Vi var ju en hel halv poäng bättre…

Stort grattis till våra killar som inte hade det högst rankade laget men väl det bästa ’laget’. Jonas Barkhagen gjorde ett stort jobb som lagledare och var också bäste spelaren under slutspelet med 2½ poäng. Lennart Örnmarker engagerade sig som vanligt helhjärtat i laget och jag gjorde mitt bästa att hjälpa till. Bästa poängplockare under säsongen var Robert Bator och Thomas Engqvist som tog 6½ poäng på 9 matcher. En lista på alla som spelade den här säsongen-

9 partier- Erik Blomqvist, Jonas Barkhagen, Robert Bator och Thomas Engqvist

7 partier- Erik Hedman och Theodor Kenneskog

6 partier- Lars Karlsson

4 partier- Martin Lokander

3 partier- Peter Heine Nielsen, Emil Hermansson och Michael Wiedenkeller

1 parti- Jon Ludvig Hammer, Viktorija Cmilyte och Stefan Bryntze

Noterbart är att alla spelarna tog minst 50 procent. Det visade sig att alla poäng var absolut nödvändiga, så alla spelarna bidrog i allra högsta graden till segern. Stort grattis till alla spelarna!

 

 

 

Diskussion

2 kommentarer till "Svenska mästarna igen!"

  • Stefan Bryntze skriver:

    Grattis Rockaden, bra jobbat 🙂

  • Jan Wikander skriver:

    Jag skickade grattis till Malmö direkt efter att allt var klart. Verkligen en fin fjäder i hatten för SK Rockaden. Grattis alla som möjliggjorde SM-guldet!!
    Extra kul att se alla våra ungdomar som snart knackar på dörren till A-laget.
    Rockaden har både topp och bredd och det gläder mig att det finns en framtid.

Lämna en kommentar