03feb2013
Tony Hanoman
Författare
Tony Hanoman
Kategori
Nyhet

Tuff match mot Burgsvik

Idag spelades den tredje och sista matchen av Elitseriehelgen hemma mot Burgsvik Alva från Gotland. Burgsvik har ett solitt lag med de danska rävarna Jens Ove och Nils Jörgen Fries Nielsen i spetsen. I vårt lag hade vi bytt ut Robert Bator och Joar Ölund från gårdagens lag mot Theodor Kenneskog och Martin Lokander.

Matchen började bra för oss när Martin Lokander fick snabbt en stor fördel i spelöppningen på sista bord. Han vann en kvalité och avgjorde partiet efter endast ett par timmars spel. Vid det läget var matchutgången svårbedömd. Erik Blomqvist hade misslyckats i spelöppningen mot Jens Ove Fries Nielsen och stod illa, kanske på förlust. Theodor hade också vissa svårigheter, liksom Jonas Barkhagen. Endast Erik Hedman och Thomas Engqvist verkade stå något bättre. Nästa resultat var nedslående för oss. Jonas Barkhagen tappade en bonde mot Juri Krupenski och ställningen försämrades drag för drag. När han förlorade på tid var partiet redan kört. Nu var matchen jämn igen, 1-1.

Under tiden hade Erik Blomqvist lyckats vända på sin miserabla ställning. I gemensam tidsnöd lyckades han penetrera Jens Oves ställning med damen och kort därefter vann han en pjäs och partiet.  I samma veva tog Erik Hedman remi mot Björn Andersson. Erik hade än en gång stått utmärkt men hittade inte rätt väg. Nu ledde vi matchen med 2½-1½.

Det var inte läge att slappna av dock. Theodors motståndare Mikael Fraenkel hade löparparet och initiativet och det var ingen överraskning när Theodor fick ge slaget förlorat. Mikael hade nästan 250 ratingpoäng mindre än Theodor, men genomförde partiets slutfas på ett fint sätt. Thomas Engqvist hade inte fått ut något av sin kanske endast skenbara fördel mot Victor Larsson och partiet ebbade ut i remi. 3-3 och matchen skulle avgöras av våra 2 stormästare. Peter Heine Nielsen hade spelat upp ett slutspel med löpare och 2 bönder mot torn och försökte vinna medan i Lasses fall var det precis tvärtom, han hade tornet mot en löpare och 2 bönder och verkade vara under press.

Peter Heine under partiet mot landsmannen Nils Jorgen Fries-Nielsen. Slutspelet har inte börjat ännu... Foto Lars OA Hedlund

Peter Heine under partiet mot landsmannen Nils Jorgen Fries-Nielsen. Slutspelet har inte börjat ännu… Foto Lars OA Hedlund

I det läget hade jag en mardrömsscenario där Peter inte hittade något sätt att bryta genom medan Lasse inte lyckades stoppa motståndarens bönder och matchen skulle förloras. Våra stormästare fick visa sin klass. Lasses motståndare Tommy Andersson vann en tredje bonde, men Lasse kunde tränga in i kungsflygeln med sin dam och torn och trollade fram ett vinnande anfall. I danskderbyt på första bord verkade Niels Jörgen ha vissa chanser att få till en blockad mot Peter, men en lång och elegant kungsvandring satte punkt för partiet. Det var ett synnerligen imponerande slutspel av Peter. Matchen slutade därmed 5-3 och alla rockadare kunde andas ut.

En kul detalj var att 4 andra allsvenska matcher spelades samtidigt på Hägerstensåsen, så många av våra ’vanliga’ klubbspelare fick chansen att se våra elitspelare i aktion på nära håll. Det var bra att vi kunde bjuda dem på en spännande match med många intressanta partier. För min del fick matchen gärna vara mindre spännande! Nu ligger vi tvåa i Elitserien, en matchpoäng bakom Limhamn som har en match mer spelad. Vinner vi mot Eksjö om tre veckor då börjar vi slutspelet i Västerås i ensam ledning. Det känns redan lite pirrigt…

 

 

Diskussion

Inga kommentarer till "Tuff match mot Burgsvik"

Det finns inga kommentarer, skriv en nedan.

Lämna en kommentar