09mar2015
Tony Hanoman
Författare
Tony Hanoman
Kategori
Nyhet

Tung poängförlust mot Farsta

Sista matchen i Elitserien innan slutspelet spelades i lördags på Schacksalongerna, en bortamatch mot Farsta. Vi hade en del spelare (Blomqvist, Lokander och Kenneskog) som spelade i Cappelle-la-Grande i Frankrike så vi hade kallat in ett av världens trevligaste (och starkaste) schackpar till matchen, Peter Heine Nielsen och Viktorija Cmilyte. Farsta hade sin finske IM Tapani Sammalvuo i topp.

Första partiet som slutade var på tredje bord, där Robert Bator krossade Thomas Ernst. Det vägdes upp av att Joar Ölund hade en hopplös ställning på sista bord. Annars såg det lovande ut. Viktorija spelade ut Sammalvuo på första bord och vann ett imponerande parti. Jonas Barkhagen gjorde likadant mot Ander Livner på bord 4. Peter Heine Nielsen kunde inte skapa någon fördel mot Lars Degerman, likaså Erik Hedman mot Niclas Hjelm och bägge partier slutade i remi.

Robert Bator i analysrummet efter sin vinst mot Thomas Ernst. Foto Lars OA hedlund

Robert Bator i analysrummet efter sin vinst mot Thomas Ernst. Foto Lars OA hedlund

Vi ledde matchen då med 4-1 och det såg lugnt ut. Visserligen satt Joar kvar med sin förlustställning och förlorade så småningom men varken Lasse Karlsson och Thomas Engqvist verkade i fara. Lasse offrade en bonde för bra positionell kompensation. Tyvärr hamnade han i tidsnöd och en lovande ställning försämrades steg för steg tills den blev ohållbar. Då fick Thomas uppgiften att ta den halva som behövdes för matchvinst. Hans parti mot Christopher Lissäng var länge ganska låst men när Thomas öppnade upp kungsflygel blev hans egen kungsställning osäker. Kanske gick partiet att rädda men Thomas förlorade till slut efter fint spel av Lissäng.

Endast 4-4 kändes i det läget som en stor besvikelse. Vi ligger nu tvåa, en matchpoäng efter Team Viking. Vi har fortfarande allt i egna händer men nu är marginaler mindre. Slutspelet om två veckor blir som vanligt spännande.

Diskussion

Inga kommentarer till "Tung poängförlust mot Farsta"

Det finns inga kommentarer, skriv en nedan.

Lämna en kommentar