15jul2012
Tony Hanoman
Författare
Tony Hanoman
Kategori
Nyhet

Wiedenkeller, Echardt och Halvarsson vann

Sista dagen i SM och Rockaden tog hem ett antal gruppsegrar. Michael Wiedenkellers vinst i Mästareleliten var redan klar igår men han tog det inte lugnt idag och pressade sin motståndare länge innan det blev remi. Han slutade på 7 poäng, en hel poäng före tvåan, och förblev obesegrad. Nästa år spelar han i SM-gruppen, det blir intressant att se vad han kan uppnå där.

Michael tänker

 

I Junior-SM säkrade Philip Lindgren segern genom ett snabbremi i sista ronden. En demoraliserad Martin Lokander spelade snabbt och okoncentrerat och förlorade snabbt. Det räckte ändå till en klar andra plats med 5½ poäng. Jonatan Berggren var inte i form och slutade sist på 2 poäng.

I SM blev det en mycket spännande avslutning. Det såg väldigt bra ut för Hans Tikkanen som hade bonde mer och bättre ställning mot Emanuel Berg men han krånglade till det och förlorade. Det tillät tre spelare att komma ikapp honom – Berg, Bengt Lindberg och Axel Smith. Tikkanen visade stark psyke när han kunde samla ihop sig till snabbschacksavgörandet. Han tog 2½ poäng och slog Lindberg i ett direkt avgörande parti. Lindberg blev tvåa, Smith trea och Berg fyra.

Bägge våra deltagare i SM-grupp avslutade starkt. Erik Hedman hade svart mot Nils Grandelius och spelade bort honom från titelchansen med ett modigt kvalitétsoffer som gav honom så småningom en ostoppbar fribonde. Hedman tog sin först seger och slutade på 4 poäng, en halva från en IM-norm. Hade han bara vunnit mot Tikkanen i rond 8…

Erik Blomqvist mötte sistplacerade Erik Varaala och lyckades spela ut honom i en oklar ställning trots att han återigen hamnade i svår tidsnöd. Efter tidskontrollen var avslutad hade han en enkel vinst och vann utan problem. Erik slutade på 4½ poäng, en bra insats som kunde ha blivit bättre om han inte hade gjort bort sig mot Berg och Lindberg i tidsnöd.

I weekendtävlingar vann vi två grupper. Gustav Halvarsson briljerade i Grupp 9 med 5 raka vinster och tog en överlägsen seger. I Grupp 8 tog Pontus Echardt 3½ poäng och vann efter särskiljning. Andra rockadare som gjorde bra ifrån sig var Anton Nizov och Felix Tuomainen som bägge tog 3 poäng och delade andra platsen i sina respektive grupper, men slutade femma respektive sexa efter särskiljning. Edvin Björklund ledde sin grupp inför sista ronden men förlorade och slutade femma på 3 poäng.

Allt som allt en lyckad SM för Rockadens del. Jag hoppas att alla som deltog hade kul oavsett hur det gick schackmässigt. SM i Örebro nästa år- boka in er redan nu!

 

Diskussion

Inga kommentarer till "Wiedenkeller, Echardt och Halvarsson vann"

Det finns inga kommentarer, skriv en nedan.

Lämna en kommentar