Att vara medlem

Alla nivåer

Vi har spelare på alla nivåer, från små barn som just börjat spela schack och vuxna som tycker om schack utan att ta det på alltför mycket allvar,
till stormästare såsom Erik Blomqvist och Lars Karlsson.

Oavsett hur bra – eller hur dåligt – du spelar schack kan du hitta motståndare på din egen nivå på Rockaden.

Mer än 1 000 spelare

Vår klubblokal ligger i Hägerstensåsen i södra Stockholm. Vi har mer än
1000 medlemmar. De flesta medlemmarna är juniorer, men det finns även mer än 100 seniorer.

Juniorer och skolverksamhet

Vi har hundratals juniorspelare i klubben, och barn kan vara säkra på att hitta många motståndare på samma nivå. För en lovande spelare är Rockaden en mycket bra klubb för att utveckla sitt schackspelande. När vi åker till nationella tävlingar (till exempel SM eller Skol-SM) hyr vi normalt en eller två bussar så att vi kan resa tillsammans (till lägre kostnad), och vi bor normalt tillsammans på vandrarhem eller liknande.

Rockaden har regelbundna schackaktiviteter på ett tiotal skolor i södra Stockholm. Många barn börjar med att spela schack i skolan, och går vidare till att spela på klubben.

Tjejschack

Vi har flera satsningar på tjejer:

  • Träningsgrupper som bara innehåller tjejer.
  • Tjejlag i juniortävlingar.
  • När vi reser till stora turneringar har tjejerna eget rum med sin egen ungdomsledare.

Naturligtvis deltar tjejerna i alla vanliga tävlingar och aktiviteter. I svenskt schack utestängs inte tjejer och kvinnor från något arrangemang. Traditionellt är schack en “manlig” aktivitet, och det finns fortfarande en klar majoritet av manliga spelare. Detta håller dock på att förändras, speciellt bland juniorerna. 

Många nationaliteter

Schack är en av de mest mångkulturella aktiviteter man kan finna i Sverige. På Rockaden kan man träffa spelare från många olika länder. Naturligtvis är det en fördel om du kan tala svenska, men det är inget krav för att kunna spela i Rockaden. Vi välkomnar spelare från alla kulturella bakgrunder.

Starka lag

SK Rockaden deltager med ett flertal lag på alla nivåer i Allsvenskan och lag-DM. Vi har vunnit dessa båda tävlingar, liksom Junior-lag-SM och Kadett-lag-SM, vid ett flertal tillfällen. Om du vill spela i ett schacklag och har en spelstyrka på minst 1400 är chanserna stora att du kan vara med i något av våra lag.

Medlemsavgifter

Säsongen 2019/2020 är medlemsavgiften 555 kr/termin för juniorer och studerande 20-25 år, 760 kr/år för pensionärer och 1110 kr/år för seniorer.

Drogfri miljö

I likhet med schackklubbar i allmänhet är Rockaden en drogfri miljö.