Att vara medlem

Alla nivåer

Vi har spelare på alla nivåer, från små barn som just börjat spela schack och vuxna som tycker om schack utan att ta det på alltför mycket allvar, till stormästare inclusive Ulf Andersson och Lars Karlsson.

Oavsett hur bra – eller hur dåligt – du spelar schack kan du hitta motståndare på din egen nivå på Rockaden.

Mer än 1 000 spelare

Vår lokal ligger i Hägerstensåsen i södra Storstockholm, och har betydligt mer än 1 000 medlemmar. De flesta medlemmarna är juniorer, men det finns även mer än 100 seniorer.

Juniorer och skolverksamhet

Vi har hundratals juniorspelare i klubben, och barn kan vara säkra på att hitta många motståndare på samma nivå. För en lovande spelare är Rockaden en mycket bra klubb för att utveckla sitt schackspelande. När vi åker till nationella tävlingar (till exempel SM eller Skol-SM) hyr vi normalt en eller två bussar så att vi kan resa tillsammans (till lägre kostnad), och vi bor normalt tillsammans på vandrarhem eller liknande.

Rockaden har regelbundna schackaktiviteter på ungefär tio skolor runt om i Stockholmstrakten. Många barn börjar med att spela schack i skolan, och går vidare till att spela på klubben.

Tjejschack

Vi har flera satsningar på tjejer:

  • Träningsgrupper som bara innehåller tjejer.
  • Tjejlag i Allsvenskan och lag-dm.
  • När vi reser till stora turneringar har tjejerna eget rum med sin egen ungdomsledare.

Naturligtvis deltar tjejerna i alla vanliga tävlingar och aktiviteter. I svenskt schack utestängs inte tjejer och kvinnor från något arrangemang. Traditionellt är schack en “manlig” aktivitet, och det finns fortfarande en klar majoritet av manliga spelare. Detta håller dock på att förändras, speciellt bland juniorerna. I en stor juniortävling som Rockaden höll i nyligen var det en fjärdedel tjejer som deltog.

Många nationaliteter

Schack är en av de mest mångkurlturella aktiviteter som man kan hitta i Sverige. På Rockaden kan man träffa spelare från ungefär tio olika länder.
Naturligtvis är det en fördel om du kan tala svenska, men det är inget krav för att kunna spela i Rockaden. Vi välkomnar spelare från alla kulturella bakgrunder.

Starka lag

Mer än tio Rockaden-lag deltar på alla nivåer i Allsvenskan och lag-dm. Vi har vunnit Allsvenskan upprepade gånger. Om du vill spela i ett schacklag och har en spelstyrka på minst 1400 så är chanserna stora att du kan vara med i något av våra lag.

Medlemsavgifter

Medlemsavgiften är 650 kr/år för juniorer, pensionärer, studenter (högst 25 år gamla) och stödmedlemmar. Övriga betalar 950 kr/år säsongen 15/16.

Drogfri miljö

I likhet med schackklubbar i allmänhet är Rockaden en drogfri miljö.