08okt2023
Tony Hanoman
Författare
Tony Hanoman
Kategori
Nyhet

Rockaden utmanade storlagen i Europacupen

Europacupen för klubblag (eller European Chess Club Cup Open för att återge det officiella namnet) har spelats i Durres Albanien den 1-7 oktober. Rockaden deltog i egenskap av svenska mästare och var rankade som 21:a av 84 lag i startfältet. Vårt lag i bordsordning bestod av Erik Blomqvist, JungMin Seo, Edvin Trost, Jonas Barkhagen, Theodor Kenneskog och Robert Bator. Lennart Örnmarker var också på plats som lagledare.

Efter en komfortabel seger med 4½-1½ mot ett lägre rankat spanskt lag (segrar för Erik, Edvin, Theodor och Robert) var det dags för en stormatch på högsta bordet. Vi lottades mot det högst rankade laget i hela tävlingen, Superchess från Rumänien. De hade bland andra Viswanathan Anand i laget, tyvärr vilades han i den här matchen.

Matchen blev oväntad jämn, våra spelare bjöd på hårt motstånd. Erik hade länge en vinstställning mot 2700-spelaren Bogdan-Daniel Deac, Theodor hade en liten men klar fördel och både Edvin och Jonas kunde ha forcerat remi i slutspelet. Tyvärr blev slutresultat inte bättre än 1-5, då endast Erik och Theodor klarade remi. Synd på så lovande ställningar!

I rond 3 och 4 tog vi klara segrar mot Blackthorne från England med 4-2 (vinster för JungMin, Jonas och Robert) och Solingen från Tyskland med hela 5-1 (vinster för Jung Min (på w.o.!), Edvin, Theodor och Robert). Detta innebar att en tuff lottning väntade i rond 5, åttonderankade Sentimento Aika från Ungern. Det blev en väntad förlust med 1½-4½. JungMin, Jonas och Robert spelade remi med de vita pjäserna.

I rond 6 gjorde vi vår kanske bästa match när vi slog Gambit Asseco från Makedonien med 4-2. Erik och JungMin tog fina segrar på toppborden och övriga spelade remi.

I en Schweizerturnering kan mycket bero på lottningen i sista ronden. Vi fick en av de svårast möjliga, elfterankade Beer Sheva från Israel. Vi kämpade emot väl och matchen kunde ha varit jämnare om Eriks vågade pjäsoffer som ledde till ett vinnande men svårspelat slutspel hade resulterat i en vinst. Men partiet slutade i remi och matchen slutade i en 2-4 förlust.

Rockaden slutade på 25:e plats med 8 matchpoäng. Lund och Wasa var också med från Sverige och de möttes faktiskt i sista ronden. Lund vann och gick upp till 23:e plats, Wasa slutade 48:a. Så mycket kan ändras i sista ronden…

Diskussion

Inga kommentarer till "Rockaden utmanade storlagen i Europacupen"

Det finns inga kommentarer, skriv en nedan.

Lämna en kommentar